Páteční úvahy a únavy

Nějak se nám dnes už nic moc nechce. Ač se to nezdá, pobyt v rámci projektu je docela náročný. Zejména nás vysiluje neustále nutná pozornost, kterou člověk musí udržovat, když není ve svém vlastním prostředí. Být furt ve střehu, aspoň minimálním. Klasicky je to vidět na tom, když chci smést drobky z prkýnka, tak v první chvíli jdu automaticky tam, kde to dělám doma. Podobně průběžně hledám vodovod a tak všelijak. K tomu vědomí, že tu prostě nemáme své věci a ani jejich odpovídající náhrady. K tomu neustálé přemýšlení, co a jak vlastně dělat, aby to mělo pro projekt i pro nás smysl.

Hlavní poznatek v tomto směru asi je, že normální život se provozuje v podstatně širším prostoru, než zabírají kamery. Zejména s dětmi potřebujete jít někam na hřiště, nejlépe na trampolínu – tu máme doma na zahradě a je to prostě balzám je tam vypustit. Co ale je k dispozici zde? Naštěstí v té pivovarské zahradě je právě i ta trampolína, jen to nemá nejspíše nic společného s iniciativou města.

Z toho pak vycházejí úvahy, co by člověka vedlo k tomu, aby tu reálně bydlel? Musím říci, že mně osobně (aspoň zatím) turisté nevadí. Určitě jsou někteří i docela nepříjemní a vlezlí, ale nějak se mi zatím vyhnuli. Navíc většinou ani nedělají něco o moc jinak, než kdokoli na jejich místě jinde ve světě, včetně Čechů třeba v Chorvatsku. No, dobře, fotěj úplně všechno, ale to tu s mobilem dělá kde kdo. I české středoškolačky jdou po ulici  a čučí do placičky, která jim určuje polohu dle GPS, přičemž ale samy ani nevědí, kde vlastně jsou a asi je to ani nezajímá, tak proč se kvůli tomu zlobit na asiaty.

Daleko víc mi vadí to množství aut, která tu neustále jezdí. Zásobování, taxíky, osobáky. Na to, že jsme na pěší zóně v historických uličkách, je to tedy až poněkud podivné. Přitom evidentně nejde o nějaké zde bydlící, kteří si přivezli nákup. K tomu zde i slyšíme od místních spoustu komentářů, včetně nerovného přístupu od městské policie. Ale ono to bude mít spíše ještě širší a hlubší kořeny. Každopádně mi nepřijde, že by v tom mělo město nějakou smysluplnou a promyšlenou strategii. Ale to mi tu nepřijde moc v ničem. Problémem se mi fakt nezdají turisté, ale spíše Češi a jejich (náš) způsob ne-myšlení. Všichni nadávají na turisty, ale zároveň z nich všichni žijí. Problémem je rychlost průchodu skupin, ale kde a proč by se měl návštěvník zastavit? Vždyť tu nejsou téměř nikde ani lavičky, natož něco výraznějšího, co by přimělo nejen turistu, ale zejména místní obyvatele do centra vůbec zajít. Stojí vůbec vedení města o to, aby sem někdo z domácích chodil? Vidí v tom nějaký smysl? A co se asi tak stane, když přirozené centrum města přestane tím centrem být..?

Ne vše je samozřejmě způsobeno Krumlovem samotným, globální trendy a změny nelze ignorovat, ať už jde o změny stylu turismu, odchod mladých lidí do velkých měst a do ciziny, demografické posuny ohledně rodinného života, ale i moderní komunikační technologie, které mají svůj velký vliv, dosud nepříliš zmapovaný. S tím se potýkají mnohá světová města, ale i státy. I tak by se ale určitě dalo centrum Krumlova oživit, jen by museli mít místní důvod sem začít chodit. Včetně rodin s dětmi. A to znamená jistě i ohled na jejich finanční možnosti. I zde by se ale určitě dokázalo mnohé vymyslet a v aktivitách města uřídit. Potenciál na to tu jistě ještě stále je, vždyť ve většině reakcí na tento projekt se u místních setkáváme aspoň s nějakou mírou zájmu. Když si začneme povídat o našich zážitcích a dojmech, jsou v mnohém shodné s jejich. A všichni by celkem rádi nějaký pozitivní posun, aspoň nějaký. Tak třeba k něčemu v tomto směru i tento projekt vypomůže, aspoň jako inspirace nebo postrk vniřní krumlovské debaty. Přinejmenším tomu budu držet palec!

A teď už vážně Dobrou noc! :o)