Respekt? Respekt!

Dnes jsem otevřela nové vydání týdeníku Respekt a vykoukly na mě hned dva články týkající se toho, co řešíme zde, v Českém Krumlově. Moc turistů, málo místních, mizející běžný život.

Jeden článek se týkal Benátek, ten druhý Hradu a míst okolo něj. Že všechno to, na co běžně hartusíme, jako vysoké ceny, špatné jednání taxikářů, směnárníků…se objevuje ve velkém, když z místa zmizí místní. Nebo celkově, Češi.

Přemýšlím, co a jestli něco, by se dělo, kdyby běžní Krumlováci začali chodit do restaurace u břehu řeky, blízko Široké ulice a dotazovali se, proč stojí kus masa, brambory a salát 780Kč.

Co by se dělo, kdyby všechen vztek a nesouhlas, který místní obyvatelé věnují do kritiky UNES-CO projektu, nasměrovali do formulace toho, co jim opravdu vadí a domáhali se reálných změn na zodpovědných místech.

Jak by reagovali turisté, kdyby dostávali zpětnou vazbu, že musí uhnout, nefotit, něco nedělat. Zatím jsem neviděla nikoho, že by se proti jednání, na které pak všichni místní nadávají, ohradil.

Zajímalo by mě, jestli někdo z místních vidí v tomto projektu možnost opravdu něco ve městě změnit, cestu, jak si pro sebe a pak i veřejně zformulovat negativa života v Krumlově a skrze tento projekt tlačit na vedení města, aby se tu dalo žít.