den 8. – líbí a chybí v Krumlově

Matěj

Dnes ráno jsme se po snídani rozloučili s návštěvou a vyrazily na hlavní náměstí. Na dlažbu jsme rozložili plátno a předělili je na dvě části nadepsané česko/anglicky: „Co se mi v Krumlově líbí“ a “Co mi v Krumlově chybí“. Kdokoliv procházející kolem včetně nás mohl nakreslit nebo napsat svůj názor. Plátno se začalo postupně zaplňovat a my s ním putovali po náměstí společně s měnícím se stínem. Zprvu mi přišlo, že se zapojují hlavně asijští turisté, ale zapsáno bylo i spousta českých sdělení. Někdo využil plochu pouze k podpisu, ale většina pochopila záměr. Následuje soupis obou částí zapisovaných a zakreslovaných nejdřívě na náměstí a poté i na Latránu, kam jsme se odpoledne přesunuli.

CO SE MI TU LÍBÍ:

řeka 2x

různorodá místa

hrad a jídlo

puppen museum

TY

prase 2x

plavání, voda 2x

dobře zachovalá architektura

rafty

medvědi

pivo 2x

malé obchody

vegetariánská restaurace u řeky

obloha

plavání

zmrzlina

domy

cestování

město

panoramata

želva

Hanka a Matyáš

trdelník 2x

I like the city

I’m South Korea, here is so beautiful

I love CK

 

CO MI TU CHYBÍ

úsměvy lidí

pítko

méně vážnosti

zázemí pro koupání v řece

řezník

strom a lavička

označení WC

stín

více stínu

květiny

stromy a hory jako v Číně

bike sharing

hranolky v housce

tříděný odpad

lavička

bezbariérovost

osobní zásobování

domov

stín na náměstí, popř. stromy

kontakt s místními (příliš turistů)

moje rodina z Chile

divný dinosaurodrak, u kterého si nejsme jistí, co znamená (možná maskot města?)

 

Hodně se mi líbí návrh na městskou říční plovárnu, která i podle informací od místních zatím neexistuje. Představuji si to jako neformální možnost koupání v řece, která „legalizuje“ koupání v řece i těm méně otrlým, kteří potřebují popostrčení nebo rodinám s dětmi, kterým poskytne minimální spartánské zázemí pro pohodlnější pobyt u vody. Nemám na mysli koupaliště u řeky. Stačí dřevěné molo bez jakéhokoliv personálu – self servis, na příhodném místě s mělčinou i přístupem k hloubce. (možná wc, uzamykatelné malé skříňky, stínící zástěna). Podobu by mohla určit studentská architektonická soutěž nebo spolupráce s vybranou školou podobného zaměření na jeden semestr. Investice pro město maximálně v řádu set tisíc, která by rozšířila možnosti využití řeky i pro nevodáky a neturisty. Přikládám foto něčeho podobného jak jsem to viděl ve Znojmě na vnitřní periferii města.

Dále bike sharing typu rekola apod. by nemusel být špatný, třeba s nějakým chytrým zpoplatněním, rozlišujícím historické centrum – dražší, protože tady lze opravdu vše obejít pěšky a levnější okolí, pro delší ale stále relativně krátké cesty.

přívoz pro Krumlov – nějaký malý přívoz projíždějící meandrem řeky by taky nemusel být vůbec špatný, pro zásobování centra ideální, musel by se technicky vyřešit druhý směr proti proudu.