Slavnosti

Jak se přibližují Slavnosti pětilisté růže, rozbíhá se mezi místními debata, jež by se dala shrnout dvěma slovy: zúčastnit se nebo ujet? Části Krumlováků se nelíbí davy turistů a mají pocit, že už to nejsou jejich slavnosti.Najdou se ale i lidí, kteří se akce rádi účastní a ti zase tvrdí, že když člověk chce, může si udělat takové jaké chce: pohodové bez davů.

Na krumlechu se vyjádřilo 18 lidí pro útěk do přírody a 11 lidí pro účast. Na stránkách sdružení PRO 2016 se 149 lidí vyjádřilo pro útěk a 60 pro účast. Při procházce se psy jsem si všimla, že Rybářská ulice, které se obvykle davy vyhýbají, je plná asijských turistů. A důvod? U všech hlavních vchodů do města už jsou závory a vybírá se vstupné. Některým návštěvníkům se evidentně nevyplatí na tu krátkou chvíli, kterou tady stráví, vstupenku kupovat; koneckonců i z Rybářské se dají udělat pěkné fotky. Jsou naopak i turisté, kteří si Slavnosti a všechno, co k nim patří užívají.

Já jsem se rozhodla nedržet se své obvyklé pozice: „Já na Slavnosti nechodím“ a dát jim šanci a jsem za to rozhodnutí ráda. Program v Hradební ulici, kterou opanovalo Divadlo Víti Maršíka, stál za to. Divadelní představení Malý princ, které bylo možno shlédnout v Prádelně UKG, bylo kouzelné!  Celá Hradební ulice se na Slavnosti proměnila v takový velký divadelní jarmark, kde nechyběla ani provazolezkyně a na kterém navíc vyhrávali Dark Blue Elephant.