den 11. a 12. – turismus na periferii, OpenHouseKrumlov, pojízdná sámoška

O víkendu máme volno. Tak jen pár víkendových nápadů:

Turismus na periferii – proč nepřesunout část turistů vně centra. Stačí dobré podání smysluplného a pravdivého příběhu. Co jsou ta sídliště zač, proč vznikla, jak vypadají. Když mohou v Praze provádět bezdomovci a ukázat tak její jinou tvář (pragulic), přijde mi například příběh sídlišť dostatečně atraktivní a zajímavý.

ilustrační obrázek ze stránky

 

Pojízdná sámoška pro vnitřní Krumlov – Možnost nakoupit v centru jinde než v Coopu na Latránu by mohla být řešena pojízdným řeznictvím, pekařstvím, zelinářstvím nebo pravidelnými trhy. Je to asi lepší varianta než dovážka nákupu jednotným městským vozítkem a rozhodně lepší než individuální zásobování každé domácnosti v centru vlastním autem.

ilustrační obrázek vypůjčen ze stránky

 

Open House Krumlov – Co takhle otevřít byty zapojené do projektu pro veřejnost. Všechny naše návštěvy velice zajímal nejen náš byt, ale byly rády i za možnost podívat se ke Kyselkům do bytu nad Baťou (moc děkujeme), na starou půdu a dále, kde to šlo. Zvědavost byla znatelná i u lidí, se kterými jsme se bavili na ulici. Byla by škoda toho nevyužít. Zpřístupnění městských bytů zájemcům, alespoň na den, odkryje jeden ze „závojů“ projektu, jemuž je myslím vlastní absolutní otevřenost a nastartuje zájem o další osud bytů. Umožní lidem přemýšlet, co by se s nimi dalo dělat a třeba vlije další život do města. Inspiraci lze čerpat z festivalu OpenHousePraha, který se také inspiroval v zahraničí.