Noční neklid

Krumlovské noci jsou neklidné. Oproti jiným městům tady oficiální hodina nočního klidu není ve 22 hod, ale až o půlnoci. A samotný cvrkot v ulicích ustává jen velmi pozvolna. Kolem osmé večerní proti našim oknům stojí jednou zpěvačka árií, jindy mladý kytarista. Turisté chtějí vidět město i za soumraku a Latránem proudí nahoru a dolů.

I přes posunutou hodinu nočního klidu je ale překvapující, že většina restaurací a zahrádek zavírá mnohem dříve. Začínají zavírat už v 18 hod, nejčastěji však právě ve 22 hod a déle zůstává otevřeno v samotném historickém centru málokde (vyzkoušeli jsme po této hodině v blízkém okolí v podstatě jen restauraci Zdroj a Cikánskou jizbu, jinak nebylo kam zajít). Přesto se i v nočních hodinách ve městě docela „paří“, občas nám pod okny zazněly falešnými tóny moravské lidovky, jindy hádka nebo jen opilecký křik.

Město si neodpočine ani nad ránem. Asijští turisté zahajují prohlídky už kolem šesté ranní, i dříve, aby si užili prázdné město za rozbřesku. Ráno je také hlavní vlna zásobování a pod okny brzy projíždí s rachotem dodávky.

Spát s otevřenými okny do ulice lze, ale kulisa ruchu a neklidného města je na kvalitě spánku znát.

Y.