cesty městem

Dnes, jsem se, předtím než jsem vyrazila na pochůzku po našich rodinách, zastavila na náměstí na stanici městské policie řešit situaci, ke které došlo předešlé noci: kolem půlnoci nám pod okny řvala skupinka fotbalových fanoušků z Ostravy opile skandujíc hesla a když je syn konfrontoval z okna své ložnice, vyzývali ho, ať si to jde s nimi rozdat. Nakonec po něm jeden z nich hodil lahev od piva, která ho uhodila do hlavy. Oznámila jsem jim, že hodlám zavolat policii, načež skupinka chuligánů zmizela. Ráno jsme zjistili, že nám po tomto útoku odpadl kousek římsy pod oknem. Situace s hlukem pod okny řešíme téměř denně, ale ještě se nám nestalo, že by na nás někdo takhle zaútočil.
Každé ráno kolem 10 hodin vyrážím na pochůzku po našich bytech a všímám si, že se „turistické centrum“ posunulo až k nám do Linecké ulice. Turisté zejména asijského původu se fotí před panoramatem kostela a Hotelu Růže a most Eduarda Beneše se plní jejich barevnými paraplíčky. Možná je to způsobeno tím, že zájezdy asijských turistů chodí na obědy do Restaurace Peking, ale možná na tom má svůj podíl i fakt, že most je obložený dřevěnými zábranami, zabraňujícími vstupu na chodníky, takže silnice původně určenou pro auta, zabrali pěší a auta musí projíždět opatrně a pomalu. Před týdnem, ve středu, se nám stala zvláštní příhoda s čínským turistou: syn s dcerou přiváželi autem staršího syna z nemocnice, kde byl na operaci kolene, a když se mu snažili pomoc vylézt za auta a padat mu berle, přiběhl k nim asijský turista a mladšímu synovi se snažil vytrhnout jednu berli z rukou zrovna v momentě, kdy jí podával bratrovi. Tvářil se humorně a něco říkal ve svém jazyce, zatímco mu syn tahal berli z rukou. Nakonec, když na něj syn zařval a strčil mu vztyčený ukazováček před obličej, se smíchem utekl. Nikdo z nás nepochopil, o co mu šlo.
Kvalita našeho bydlení v Linecké ulici se zhoršila za poslední dobu také tím, že prošel zákon zakazující kouření v hospodách a restauracích, což znamená, že i v pozdních nočních hodinách se pod našimi ložnicemi zdržují kuřáci, dělají hluk a kvůli cigaretovému kouři i hluku nemůžeme otevřít večer okna. Krumlov je můj domov, ale jsem zvědavá, co všechno ještě můžeme unést, aby se dal domovem nazývat.