Krátké ohlédnutí ze Středních Čech

Na konci našeho krumlovského pobytu jsme byli požádáni, abychom naspali nějaké resumé. Přemýšlela jsem, co a jak napsat, abych vystihla vše, al není to jednoduché. Toto je asi třetí verze a snad konečná :o)

Dům, ve kterém jsem byli ubytovaní toho už dost pamatoval, stejně jako byty, ale vše bylo moc hezké. Členitý, plný různých schovávaček, které děti milovaly. Jeden obrovský byt byl rozdělený na dva, ale kdyby byl ponechán v celé své velikosti, bylo by to něco. Všude byly krásně klenuté stropy. Zajímalo by mě, jestli našla rodina, která přijela po nás, náš vzkaz.

Na začátku jsem měla pocit, že se nám všichni snaží vštípit to, že to v centru Krumlova není k žití. Neslyšela jsem nic hezkého, pozitivního…

Za sebe můžu říct, že v Krumlově se dá žít a v Krumlově se taky žije. A to nejen mimo centrum, ale i v centru. Viděla jsem procházet maminky  s kočárky, viděla jsem sušit věci na sušáku z okna, viděla jsem větrat peřiny z okna, viděla jsem kytky v oknech… viděla jsem normální život. Ten se ale vyhýbá hlavním turistickým tahům. Proč taky větrat peřiny nad místy, kde pořád někdo chodí a auta ze zásobování jezdí jako o závod? Chtěla bych, aby mé spodní prádlo zdobilo fotky turistů? Ne, nechtěla…

      

Krumlov skýtá různá krásná zákoutí, které je třeba objevovat A to i v centru mimo klasické turistické trasy, kde není tak přeplněno. Chtělo by to víc hřišť, míst ke koupání, ale vše, co jsme našli a potkali za svůj krátký pobyt bylo fajn. Ono totiž provozovat normální život s dětskými hrami není v přílivu turistů (kdy nejeden byl míčem trefen) a na místě, kde není rovina (Latrán i Náměstí) docela výzva!

   

Nevýhody bydlení v centru jsou dle mého tři:

  1. Nemožnost vjezdu bez placení… i když i tohle není tak horké, jak se zdá. Postupem času jsme se ale dověděli, že ti, co tam mají trvalé bydliště platit nemusí a vjezd volný mají. Jenže ti, co bydlí v podnájmu tam trvalé bydliště mnohdy nemají. Je to začarovaný kruh. Taková Hlava XXII. To by se s tím jako nedalo něco udělat? Věřím, že najít způsob, jak povolit vjezd těm, co tam bydlí, ať už trvale nebo v nájmu, nebude tak složité.
  2. Chyběly mi klasické krámky jako řezník, ovoce a zelenina… místní coop byl sice hodně dobře zásobený, ale když byl větší „nájezd turistů“, zásobování pokulhávalo. Ale papírnictví a hračkářství jsme našli. Krásné, malé, dobře zásobené! Kdybychom si chtěli koupit šperky anebo nějaký suvenýr, tak to bychom zas nevěděli, který obchod vybrat dřív. A taky mi chybělo víc odpadkových košů, myslím velkých kontejnerů, ať už na směsný nebo také na tříděný odpad.
  3. Spousta cizinců, kteří se chovají nevhodně. Sahají na děti, fotí děti, dospělé a prostě všechno. Nerespektují vás. Můžete několikrát opakovat, ať to nedělají a nejednou se stalo, že dokud nedošlo na plácnutí po ruce, vykročení směrem k nim, prostě nějaká výraznější akce z naší strany, pokračovali ve svém počínání.
     

Jsem ráda, že jsem mohla v Krumlově být a trochu ho poznat. Jsem ráda, že lidé, kteří nás na začátku slovně napadali, byli nakonec vlastně fajn a milí, jen potřebovali trochu čas. Ať je to jak chce, ať se projekt zatracuje nebo vychvaluje, já jsem ráda, že jsem byla u toho :o)

A sladkou tečku za naším pobytem přenecháme oblíbenému krumlovskému zvířátku.