22. 6. 2018 – 1. den Slavností pětilisté růže

Když jdeme před 7. hodinou se Zuzankou na autobus, Asiatky už fotí.

Doma se nemůžeme bavit, když jdou turisti s kufry na kolečkách po kostkách. Přítel má menší kšeft, protože na náměstí jsou stánky. Vím, že si stěžují i ostatní obchodníci, že o Slavnostech mají horší tržby a stánky jsou postavené i před jejich obchodem.

Jdeme se se Zuzankou podívat na náměstí, pán na jevišti mluví anglicky, dole ho skupina turistů poslouchá. Jsem z toho zklamaná. Místní pán to taky nechápe, říkám mu o projektu, odpovídá, že by potřeboval byt, zaplatil by ho, tak za 4000,- Kč, ale bez kauce. Taky nechápe, proč mají Krumlováci platit za vstupné na Slavnosti. Na náměstí prodávají banány, proč?

Když Zuzanka vidí lidi v kostýmech, chtěla by taky kostým. Ty se zamlouvají předem a lidi v kostýmech neplatí vstupné.

Je fajn pozorovat Slavnosti z okna, ale vynést koš a platit vstupné, odjet na nákup a platit vstupné nebo jít na poštu a platit vstupné, je absurdní. A místní znají určitě způsob, jak se placení vyhnout. Mohou si vyzvednout volnou vstupenku, ale jen do pátku, po určité hodině už musí platit.

Přemýšlím, že přítel nemá z místních podnikatelů kamarády, i když jsou to Bulhaři, všichni chtějí za pomoc peníze a to i Češi. V létě a v zimě je jiná pracovní doba obchodů.

Např. do Pivovarské zahrady nechodí moc Asiatů.

Na zastávce na Špičáku přibylo občerstvení a zmrzlina, to jsem nevěděla, asi to tam není dlouho.

Tady naproti poště bývalo minimálně od revoluce papírnictví, skončilo asi před dvěma lety. Nyní je tu směnárna.

Všímám si, že přibyla lavička na Latráni a stánek u kamenné lavičky, která teď tedy bude obsazená.

U Bati aranžují novou výlohu.

            

Přibyla i cedule se slevou a samozřejmě koše.

Zuzanka zaperlí, když jde už asi posté domů nahoru po schodech: „Proč tu není výtah?“ Když viděla na náměstí halušky, chce je k večeři. Jdeme na ně, 100 g za 32,- Kč mi přijde dost. Ještě nás prodejce o 5,- Kč okradl.

Pak jsme šli grilovat, přítel nechtěl na kameru mezi lidi, tak jsme grilovali za domem, ale kolem 20. hodiny .

                                 

Pozdě večer jsme si užily se Zuzankou krásný ohňový průvod a ohňovou show v Pivovarské zahradě. A nemusely jsme chodit daleko, to byla výhoda.