24. 6. 2018 – 3. den Slavností pětilisté růže

Dnes je v 8 hodin i v 9 hodin po včerejším ohňostroji na ulici téměř prázdno, klid. Dnes se vstupné na Slavnosti neplatí.

Zuzanka ráda chodí na hřiště do Hradební ulice, už pár dní prosí, ať jdeme, není tam kamera.

Na trh si chodím povídat se známými trhovci, kteří sem jezdí opakovaně. V 9.15 zvoní zvony, zvou do kostela na mši, scházejí se tam zdejší babičky.

Turistům nevadí, že je před lavičkou na Latráni postavený stánek, stejně se posadí.

Konečně se jdeme podívat i na trh na 1. zámecké nádvoří, potkáváme známé trhovce, koupíme si výborné zelňáky a ovesné sušenky, které jsou cenově dostupné. Někteří trhovci přijímají i platební karty. Kupujeme si u paní vystřihovánky z papíru, v minulosti jsme si u ní už něco koupily, má příznivé ceny. S trhovci jsme se zapovídaly, že jsme nestihly Živé šachy na Otáčivém hledišti v zámecké zahradě. Místa jsou do jednoho obsazená.

Zjišťuji, že končí další obchod na Latráni, údajně tam bude opět obchod s cenami pro Asiaty.

             

Únava po včerejším ohňostroji se dostavila, Zuzanka už moc aktivit viditelně dělat nechce, spíš tam, kde chodí méně lidí.

Chtěly jsme se jít podívat do města na průvod, a nakonec jsme se dívaly zase z okna. Do okna nám jeden pán z průvodu hodil stříbrňák,  ale netrefil se.

Jdu si sednout ven s jídlem na Latrán, místní i čeští turisté mě zdraví a přejí mi dobrou chuť.

Majitelé obchodů zvyšují prodejcům nájmy např. ze 7000,- Kč na 21 000,- Kč.

Nejlepší hra pro Zuzanku je hra na schovávanou doma ve skříni se sousedovými dětmi. Taky ji baví hrát líný tenis, ale za domem. Zítra jde k taťkovi a tady se jí líbí hrát si se sousedovými dětmi. Taky se jí líbí větší byt než máme my a horní byt sousedů se jí líbí ještě víc.

Když skončí program Slavností a odjedou stánkaři, pomalu se chod města vrací do starých kolejí.