Letní peklo na náměstí

Náměstí Svornosti v  Českém Krumlově je krásné,  jsou na něm pěkné  zrekonstruované historické budovy, na zemi hystorická dlažba. Dominantou je morový sloup s kašnou. Není zničené nevhodnou moderní výstavbou a přímo by přímo vybízelo k tomu si v klidu sednout a jak tak koukat kolem, posedět na lavičce, sníst si svačinu nebo oběd, nechat děti jen tak blbnout kolem a prostě jen tak si popovídat, kdyby….

…kdyby bylo kde.  Jsme uprostřed léta a jen vykoukne sluníčko náměstí je rozpálené. Uprostřed je umístěno několik laviček a kolem nich jedovaté oleandry, které ale neposkytují žádný stín. Kromě toho se hodí spíše do středomoří a tak trochu kontrastují se snahou mít vše v Krumlově historicky původní. Turisté se na těchto lavičkách střídají velmi rychle, nikdo na slunci moc dlouho nevydrží. Jen v brzké dopoledne jsou dvě lavičky ještě ve stínu, a jak se na nich uvolní místo, hned se na ně někdo žene ze sluncem osvícené lavičky. Někdy když se na tu stinnou lavičku posadíte ve dvou a myslíte si, že je plná, tak se nestačíte divit, když se k vám pak bez optání nacpou ještě 3 až 4 turisté. Ve městě, kde pro parkování místních není v ulicích místo, na náměstí pravidelně parkuje 10-15 aut. Některá místa jsou vyhrazena pro policii a městský  úřad, jiná pro držitele parkovacích karet s konkrétním číslem, na dalších se smí parkovat hodinu (ale ukazatel času zaparkovaní za sklem auta chybí). Není jasní, zda je parkovaní těchto aut důležitější než parkování obyvatel před jejich domem?

Náměstí je mrtvé, jakmile vysvitne sluníčko. Když je zataženo, hned je vidět rozdíl. Lidé se občas zastaví a zapovídají se, občas se objeví děti (nejenom ty z projektu), které si na náměstí hrají. Přemýšlím, co by náměstí pomohlo. Určitě by bylo fajn, kdyby tam neparkovala auta . Také by bylo fajn, kdyby na náměstí byl stín. Stín dokážou poskytnout třeba stromy nebo altán. Altán asi postavit nejde, protože by narušovat historický ráz města. Ale stromy přece nemohou ničemu vadit. Možná by je šlo přímo na náměstí zasadit: Je možné je koupit již docela velké. A kdyby to nešlo, tak je možné je na náměstí umístit  ve velkých květináčích (inspiraci lze nalézt třeba zde: https://www.eyeofthedaygdc.com/2018/02/the-history-of-versailles-citrus-planter-boxes/ …v Krumlově by mohla být zvolena nějaká méně exotičtější varianta). To by snad nevadilo ani památkářům a stromy by poskytky stín:  Z mrtvého náměstí by mohly udělat alespoň trochu živé. Pak už by mohlo stačit jen přemístit lavičky do stínu stromů a další přidat namísto aut po obvodu náměstí, kde je vždy alespoň v části náměstí také stín. Pítko pro osvěžení by určitě také mnozí turisté a místní ocenili…