Turisti na řece

Vodní turistika má v Čechách dlouhou tradici. Již desítky let mnoho lidí, skupin, rodin nebo oddílů vyráží v létě na vodu, aby si užily romantickou přírodu našich řek. V minulosti k tomu člověk potřeboval vlastní loď nebo někoho, kdo mu jí půjčil. Loď si musel přivést a spalo se pod stanem v přírodě nebo za pár korun v kempu. Nyní si lze loď půjčit, nechat si ji dopravit na začátek a konec cesty. Pokud si nejste jistí, jak dojet co cíle, půjčíte si k lodi i průvodce, dokonce ani pod stanem už spát nemusíte. Většina lodí, které jsou k vidění v Krumlově, jsou velké nafukovací rafty, z kterých se lze vyklopit jen při velké dávce nešikovnosti v kombinaci se značnou smůlou.  Prostě ideální turistická atrakce.

Popularita Vltavy mezi turisty je hlavním důvodem, proč na ní skalní vodáky již nenajdete a pokud se k tomu rozhodnou tak v dubnu nebo listopadu, kdy je sice voda už pekelně studená, ale na řece je prázdno a kolem stanu jim v noci neřvou davy turistů. Po shlédnutí záběrů v přiloženém odkazu https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/sjizdnost-vltavy-vodaci-jez-slajsna_1807061625_jak se jim ani moc nedivím.  Z řeky byli vytlačeni podobně jako mnozí původní obyvatelé Krumlova z města.

Před pád dny jsem chvíli jen tak koukala z mostu.  Pod mostem se cvaknul (pro nevodáky: převrátila se mu loď) tatínek s dvěma asi desetiletými dětmi. Pán v silném proudu držel loď a děti věci, které se z lodi vysypaly. Byli tak takhle minimálně 15 minut. Vzájemně si nedokázali pomoci, aniž by pustili to, co drží. Kolem nich proplouvali desítky lodí. Nikdo na ně ani nepromluvil ani jim nepomohl, přitom by bylo lehké přijet k nim a pomoci jim dostat věci na břeh a vylít vodu z lodi…nemám jiné vysvětlení, než že již ostatní na vodě nevnímají jako kolegy vodáky, ale jen jako další kulisu.

Přijde mi, že Krumlovem neprochází jeden souvislý dav turistů ale dva: jeden po souši a jeden po vodě. Moc se od sebe neliší. Prostě městem rychle proplují, prohlídnou si kulisy, odškrtnou si kolonku na seznamu zážitků. Nic nepřivezou, nic neodvezou o nic a nikoho se nestarají…