Den dvanáctý – Krumlov tajemný

Český Krumlov byl takovým zapomenutým místem. Kdesi skoro na konci světa. Místem, tak akorát dobrým pro to, kam umístíte migranty, uprchlíky. Bejvávalo…

Dnes se karta převrací. Duše místa, genius loci se krapet vytrácí. Na to tajemno si můžete zajít i v rámci placeného programu Infocentra.

Tajemný a zapomenutý Krumlov je dnes v hledáčku spousty zahraničních agentur, hromady tuzemských turistů, rádobyvodáků…

Předivo místních vztahů se mění.

 

Místní mafie

Že má Krumlov náboj a potenciál, to se nebudeme přít. To pochopil i podnikavý kmotr Mrázek. Nejvíce tajemný, lákavý a opuštěný je místní pivovar! Proto, když se komunisty protiústavně zestátněný (odebraný Schwarzenbergům, co jej měli od Eggenbergů a ti zas od Rožmberků, kterým to postavil proslulý Jakub Krčín z Jelčan) komplex po revoluci privatizoval (ač měl být správně navrácen), byl František Mrázek v divokém počátku devadesátých let první, kdo tehdy v dražbě nabídl 75 mil. Kčs. Stal se předsedou představenstva a byznys mohl začít. Jízda začala, ztráta, dotace státu po povodních, konkurz…

Dneska? Pořád nějaké podvody s dotacemi, nevyjasněné vztahy i zbylé rodinné vazby na Mrázka. Revitalizace z projektu EU, ale místo zarostlé, tajemné, opuštěné.

Vlastník je Centrum Český Krumlov a.s., pro mě největší otazník nad budoucností tohoto objektu a přilehlých pozemků. A vlastně to nějak jde. Pivovar se nejmenuje Eggenberg (asi spor kvůli ochranným známkám), ale vaří tu pivo Krumlov, podkuřované tmavé je fajn. Jede to v malým, zlehka, pro turisty. Technologie a výroba je dneska někde v Pardubicích. Část tedy funguje opravdu jako pivovar a hospoda. Hlavní část pivovaru, jak jsem zmiňoval v deníku dřív, funguje jako parkoviště.  Část zahrad přiléhající k pivovaru je otevřená, když má otevřeno i takový punkový bufet – „spokojená matka“. Taková oáza v Krumlově. Lehnete si na trávu pod ovocné stromy, děti skotačí na slack-linu či na trampolíně, prostě pohoda. Největší náboj má ale samotný opuštěný komplex pivovarských budov. Stínadla hadr. Zapomenutá prachem zapadlá zákoutí. Tajemno. Někde pavučiny, jinde naházené smetí. Spousta prázdných místností. Opuštěná budova. Obrovská díra ve zdi na náplavku. Otevřená okna a rozpadlá vrátka. Zarostlé přiléhající dvorky. Díry ve střeše. Chlastající parta jakýchsi ehm „zedníků bouchačů“. Vypadají nebezpečně. Tajemná sklepení. Neskutečné půdní prostory. Propadnete se někde a už vás nikdo nenajde. Nebo najdeme zapomenutý poklad? Neskutečné. Ano, tajemné. Takový musel být před lety skoro celý Krumlov.

Však i dnes je spousta budov podél řeky na protějším břehu, ale i tady na Latráně či v centru opuštěných, prázdných, chátrajících. Slupka krásná, výstavní, UNESCO a turist friendly a uvnitř zapomenutý, tajemný kout. Běhají tu kuny, myši, letají vrabčáci, jiřičky…

 

A mafie? Místní říkají, že tu bylo pár těch, co se snažili v Krumlově zavést nové pořádky. Přespolní, cizinci. Ale jakmile šlo o peníze, místní se podrželi a novoty rázně odmítli. Nějaké výpalné, proč? Každý má svůj rajón, svůj byznys i tak. Své nastavené smlouvy, ideálně na úkor města. Většina domů v centru má v přízemí obchod a zbytek domu chátrá a zeje prázdnotou. Ve většině obchodů nemůžete platit kartou? Proč? Je to přeci dohledatelné. Cash, na ruku, to je taková klasika. Nemáš kačky? My ti směníme, dáme ti fajn kurz… Dvojí ceny, pro krumlováky a ostatní, to zkuste. Ber férovou domluvou s kavárníkem. Kafe z tabulkové ceny 90 korun dokážete srazit i na dvacku. Modré stravenky pro zasloužilé místňáky? Jasně. Chcete si zasloužit vjezd do města? Zaparkujte na periferii, běžte pěšky do centra na radnici, kde vám měšťáci za stovku vydají kartu, běžte zpět na periferii pro auto a vjeďte si… Uživatelsky příjemné, že? Transparentní ceny při vjezdu na parkoviště? Kdeže? Vjeď a pak se informuj. Prostě sen. Nebo na brutus vjeď kam chceš, rusky či německy případným ochráncům zákona řekni, že nerozumíš a oni ti blahosklonně ukážou, kam si máš zajet.

Krumlov má i spoustu tajemných a romantických zákoutí:

Off topic/mimo téma: 

– Lazebnický most by si zasloužil nějakou odbočku pro chodce na náplavku. Když po něm jedou auta, burácí to jako bouřka.

– Co takhle udělat čichovou/popř. třeba i hlukovou mapu Krumlova? Kde čpí kanály, kde zavání trdelníky, kde jsou znát různými smysly části života města?