Den jedenáctý – slaměný vdovec

Sám doma

Tak jsem osiřel. Žena mi odjela pracovně na tři dny do Itálie. Provozuji tak normální život sám, tedy v režimu chlapské domácnosti se třemi dětmi. Nejmladší má akorát osm měsíců. I sousedi odjeli. Dům je pustý a prázdný. Zato Krumlovem stále proudí řeka turistů. Déšť je požehnáním pro některé obchodníky.  Ti se totiž jdou schovat i do těch bizarních obchodů, kam by jinak nikdy nezabloudili. Klenotník jednu partu turistů snad i vyhání z obchodu ven, že mu tam nakapou a jeho vycíděný pořádek naruší.

Dnešní deštivý den oživí filmaři, kteří se zastaví na návštěvu na čaj. Čekáme až přejde jeden mrak, pak je chvilku hezky, pluje další deštivý mrak. Díky tomu vedeme dlouhé chlapské řeči. Jaká témata jsme otevřeli?

Kvalita života

Zvukař Honza se mě ptá na to, zdali bych se chtěl do Krumlova nastěhovat a žít. Nebo ještě lépe, graduje: Co by se muselo stát, abych tu chtěl žít?

Přemýšlím nad motivací toho, proč a jak žiju nyní. Vždy je to balanc ekonomických možností s perspektivami a možnostmi daného prostoru. Důležitá je myslím právě kvalita života (ta v sobě zahrnuje celou řadu faktorů – vzdělání, bezpečnost, dostupnost služeb…). Jedna významná poradenská společnost učinila výzkum cca 220 větších sídel v tuzemsku (obcí s rozšířenou působností). Jejich výstupní teze lze najít na webu: https://www.obcevdatech.cz/cesky-krumlov

Samozřejmě záleží na jejich metodice, ale i tak v zásadě Krumlov s naším bydlištěm je na tom v zásadě podobně. Umístil se v první čtvrtině na hezkém 34.místě. Tedy zřejmě dle analytiků to prostor pro žití špatný není. Ale opravdu moc záleží, z čeho vycházeli.

Chybí mi tu v Krumlově lidi, co by řešili něco jiného, než jen prachy. Lidi občansky aktivní, organizované, lidi, co občas řeší věci s dlouhodobými přesahy. Nebo jen věci, které se netýkají prvoplánově jejich osobního prospěchu. Krumlov se pak stává odosobněný a prachy jej deformujou. Asi by se jich pár dalo najít po místních fórech někde na facebooku. Krumlech se tváří docela fajn a docela to tam žije. Nebo kolem letního kina, kde se snaží o jeho oživení a záchranu. Nebo třeba Krumlovské nosnice? Či lidi, co se pohybují kolem „Spokojené matky“? Nebo nějací rozervaní umělci z podzemí, typu Kúča (Bratři Karamazovi)? Nebo jednou za rok „Zažít Krumlov jinak“ (letos 15.9.)? Či nějací tvůrčí lidi kolem klášterů? Asi tu nějaké podhoubí je. Vlastně na maloměsto typu Krumlova docela slušný…

Chybí mi tu kvalitní vzdělání pro děti. V dnešní době, která je enormně dynamická, tekutá a v pohybu se mění prakticky vše. Kromě klasického školství. Lesní mateřská školka v Krumlově není. Není tu ani jiná komunitní, alternativní škola. Za těmito kratochvílemi je potřeba dojíždět. Univerzita v Budějicích celkem nedaleko, ok.

Ale co infrastruktura? Vlak do Prahy jezdí prakticky jednou za den. Autobusy bývají často na poslední chvíli vyprodané. Člověk je pak odsouzen kličkovat po místních křivolakých cestách autem. To není pro každodenní život. Hodně aktivit, kultury a zábavy, ale i každodenních služeb a výrobků  je spíš pro turisty za turistické ceny. Tohle město není pro chudý. Není ani pro starý. Není ani pro děti.

Tohle město je tak dobrý jako weekendhouse pro paničky zbohatlých obchodníků a podnikatelů. Za situace, kdy město svůj bytový fond nechce moc řešit a nejjednodušším kritériem pro ně jsou opět prachy. Stejně tak i pár domů v centru, třeba jeden hezký hned naproti našeho domu na Latráně patří jednomu právníkovi, co si jej vydržuje jako chalupu. To je normální život v zombie městě, co? Prostě spousta prázdných domů…

Bezbariérový to tu moc není, nehledě o dostupnosti služeb pro handicapované, nebo ceny… pro sociálně slabší není důvod prakticky do města zabloudit.

A ke správné středověké atmosféře mi tu chybí pořádné hradby.

A koneckonců, na konec debat přicházíme na to, že vlajku odporu k nápravě toho splínu a pozvednutí správy věcí tvých nemá kdo nést. Kdo bude lobovat za udržitelnější správu města, za vize a složitá sofistikovaná řešení? Český styl – radnice se vymlouvá na to, že podněty musí přijít zespodu od lidí. Lidi se vymlouvají na to, že je to přece práce radnice. Proto je výsledek, že nikdo nedělá nic…

Radnice a veřejná správa půjde většinou cestou nejmenšího odporu a starosti si nebude přidělávat. Místní zbohatlí podnikatelé nemají mecenášské ambice a nechtějí svému místu vracet to, na čem zbohatli. Je to koneckonců středověké německé město. Nejstarší krumlováci zde počítají svou historii teprve nasídlením po válce. K městu tak dlouhý vztah nikdo moc nemá. Je to takový český příběh kapitalismu, kdy z rozbořených ruin zapomenutého a zanedbaného koutu světa se stalo malebné panoptikum světa dnešního.

Ale stát se může cokoli, ekonomická krize může s dnešní turistickou vlnou zájmu zamávat a pak se zase tvář Krumlova změní jiným směrem. To se ukáže, jak pevné má město kořeny. Jo a výsledek odpovědi na tu původní otázku? Jo, je to tu hezký. Jako weekendhouse na prázdniny bych si to klidně pořídil, ale trvale žít bych tu nechtěl.

Cha, už dopršelo. Díky za zamyšlení. Můžeme vyrazit ven…