Den třináctý – pátek třináctého

Dneska skvělej den. Někdo se nám vykadil na schody před domem. Dcera má díru v hlavě od neuchycenýho zrcadla. Na drncavých dlažebních kostkách  jsme totálně oddělali kočárek. Došlo kafe. Zkrátka takový ideální pátek třináctého.

 

Realitní realita

Představte si, že žijete v Krumlově. V historickém centru. Na pár dní paráda. Krásné výhledy. Vznosné, epické, dobrodružné, historické. Zábavné.

Natrvalo? Prý se to nepohodlí dá přežít. Hlavní problém? Doprava k domu? Výtahy, bezbariérovost? Dostupnost všeho (od základních potravin za dostupné ceny – řezník, zelinář, cokoli čerstvého…, přes lékárnu – ta místní je totiž putyka, domácí potřeby – pořád tu něco chybí nebo nefunguje; až po klub deskových her či skautskou klubovnu)? Nevyžádané řvaní buskerů a pouličních umělců? Později večer i nad ránem opilců? I při tom všem se to dá hecnout. Pokud jste mladí, zdraví, bohatí, nebo máte hodně času. Vlastně po chvíli tak nějak otupíte a rezignujete na ty davy turistů i zbytečných obchodů, které si jedou svůj byznys, tak nepraktický pro váš každodenní život. Vlastně asi i ignorujete, že veřejnou infrastrukturu, silnice, volný průjezd městem na kole, či odpadkové koše vám zaspamují turisti. Je to balanc. Tím, že tu zaplaví město a okolí, má to dostatečný přínos, je to udržitelný? V létě asi jako řada místních bych vyrazil pryč. Mám byt v centru, tak proč jej nehodit na pronájem? Penziony, hostely… Za noc postel, klidně 1500,- Z toho tu přece žije dost lidí. Tak si to představuju. Když budu náhodou v centru, zabroukám na didgeridoo, či děti na ulici zatančí, za hodinu si tak člověk vydělá nezdaněných klidně dalších 1500,-. Rychlý prachy, na zahrádce natrhám mátu, z mrazáku přihodím pár kostek ledu, crknu krapet rumu, šup stovku do kapsy za drink to go… Nebo točit kus těsta na trdlo? Nulový náklady, ale opruz. Na to si najmu nějaký brigádníky. Nebo koupit pár raftů a házet turisty do řeky a o pár kilometrů dál je lovit z vody? Udělat si muzeum voskovejch figurín, tortury, zrcadel,  3D, vybavit si únikovku, jakkoli zkomerčnit prostor pro zábavu, to přece není zase tak těžký. Dělat opravdovou práci? Vytvářet hodnoty? To je moc pomalý. Chudák třeba paní cukrářka z Linecké, od které jsme si objednávali narozeninovou dortu. Ta se snaží, dělá rukama, vyrábí, ale peníze netočí. Nemá lidi, co by jí prodávali a co by se jim dalo věřit. Dravé tržní zákony deformují centrum, kudy tečou hlavní proudy. S turisty tečou jejich peníze. Kde ale ulpí, kde zůstanou? V co se ten kapitál zhodnotí? Trh bez příkras ukazuje atraktivitu lokality. Na realitních serverech si seženete dům celkem v centru za nějakých lidových 8 miliónů. Přístavby pro krátkodobé ubytování se budují i v lokalitě Horní Brána a i kousek proti proudu řeky za ohybem meandru na Plešivci. Mít v Krumlově nemovitost je zkrátka cool, taky bych klidně nějakou bral. Ale bydlet tu natrvalo? To raději opravdu ne.

Je libo volné ubytování přes AirBnB?

 

Dětské výpravy

Porouchal se nám kočárek, hlavní kostra konstrukce praskla. Od Schieleho centra jsme dostali kolečko! Ideální na výpravy. Nahážete do něho všechny děti a můžeme vyrazit. Tradá… Třeba do jedlých klášterních zahrad. Oždibovat přezrálý rybíz. Na noční dobrodružství jsme se dostali k parádním pochodním. Však něco kloudného vymyslíme. Co mi v Krumlově chybí a město k tomu vybízí, je prostě nějaká noční hra. Dobrodružství. Městská šifrovačka, Široko, Vontové, prchání městem, rytíři, městské legendy, hledání pokladů, ukrývání se před pronásledovateli, larp, living history…