12.8.

Ráno jsme chtěli zahájit poklidnou snídaní na náměstí. Náměstí bylo uklizené, odpadkové koše vysypané a turistů zde bylo ještě pomálu. Zaznamenali jsme, že se odpadky z košů vyvážejí průběžně celý den.

Vše bylo v pořádku až do chvíle, kdy jsme si všimli kroužících včel kolem nedalekých odpadkových nádob. Překvapilo nás, že se včely slétaly nejen na plné či přetékající odpadkové koše, ale že se slétají i na ty uklizené a vynesené.
Nebyli jsme ovšem sami, koho včely nemile překvapily. Každý, kdo si na náměstí sedl na lavičku v blízkosti odpadkového koše, po chvíli začal zběsile mávat rukama a snažil se utéct z dosahu bodavého hmyzu. Možná, že i proto byla většina laviček skoro po celou dobu prázdná, samozřejmě k tomu přispělo velké horko i nedostatek stínu.

Při našem přesunu na Latrán jsme zjistili, že největší problém se včelami je na hlavních tazích na zámek. Je zde hodně obchůdků se zmrzlinou, trdelníky a jinými sladkostmi a koše v blízkosti těchto prodejen jsou přeplněny lákavými sladkými obaly a zbytky. Není divu, že zde včely hodují.
Lidé se košům vyhýbají, házejí odpadky z dálky (čím se pak tvoří nepořádek všude kolem koše) a je zde velké riziko získání žihadla.
Možná by bylo řešením opatřit koše víky a zjistit, komu asi uletěly včely.

Zde malá galerie košů:

 

Ještě malý dodatek ke včerejšímu dni. Nejen že v Českém Krumlově o víkendu není k nalezení veterinární pohotovost, v nočních hodinách není možné sehnat ani zubní pohotovost. S uraženým zubem bylo nutno počkat do rána a zajet na ošetření do Českých Budějovic.

Víkendové noci jsou v Českém Krumlově hodně hlučné. Oproti minulému víkendu, kdy nás v Široké ulici budila hlavně hudba, tentokrát převládala velmi hlasitá zábava na ulici až do dvou hodin do rána.