16.8.

V Českém Krumlově máme hodně známých a často se s nimi potkáváme. Dnes nás navštívila paní, která žije v Českém Krumlově více než třicet let. V době, kdy se sem přistěhovali, byl Krumlov poklidným městečkem, které je uchvátilo svou jedinečnou atmosférou a historií. Mohli pozorovat, jak se postupem času město mění. Zdá se jim, že to není změna k lepšímu. Bydlí blízko řeky, kde je během sezóny velmi obtěžují davy neurvalých a nevychovaných vodáků. Ač nebydlí přímo v centru a platí si parkovací místo u domu, často nemají kde zaparkovat.  Zvyšující se množství turistů, chybějící obchody, služby, hluk – jednotlivosti, které jim znepříjemňují život. Není divu, že zvažují, že v důchodu budou žít raději na venkově. Mluvili jsme spolu o projektu a jeho šancích přispět ke zlepšení situace ve městě.

Po celou dobu našeho pobytu si všímáme dronů, létajících nad Krumlovem.  Domníváme se, že je používají převážně turisté, kteří ale nevědí, že v České republice jsou pro použití dronů velmi striktní zákony a pravidla. Upozornili jsme na tuto skutečnost japonského turistu, který létal s dronem na náměstí, přímo nad našimi hlavami. Potřásl nám rukou a poděkoval za informace se slovy, že nic takového nevěděl.
Možná by turisté měli vědět, jak se chovat v cílových destinacích, aby se předešlo nechtěnému porušování zákonů. Nezaškodil by také jakýsi kodex ohleduplného chování v cizí zemi.