Závěr

Český Krumlov je krásné, vyjimečné a romantické město. Není divu, že se do něj návštěvníci jen hrnou. Centrum města a hlavní trasy na zámek jsou tedy pro turisty, pro cizince. Lidé, kteří zde poskytují služby cizincům, jim vycházejí všemožně vstříc, což dokazuje abnormální množství obchodů se suvenýry, zlatem, trdelníky, množství restaurací, hotelů a pensionů. Zarážející je také velké množství taxíků a shuttle busů, zahušťujících zácpy v uličkách a na mostech, které vytvářejí davy mnohdy neomalených turistů. Někteří z nich, jakoby ani neměli základy slušného chování. (Pouštění dronů ve městě či přímo do oken).

Mají zde svoje místo ještě lidé, kteří tu „jen žijí“, nepodnikají, nic neprodávají? Jsou ochotni smířit se se stávajícím stavem, nebo mají pocit, že je turismus válcuje a jsou ve městě nežádoucí?

Pokud zde mají žít, pak by se měly vytvořit příznivé podmínky i pro ně. Žijí přece ve městě, mají tedy nárok na služby jako obyvatelé každého jiného města.  Měly by se jim také poskytnout kompenzace, úlevy či slevy za nepohodlí, které musejí snášet.

Možná tak, jak se uvažuje o regulaci návštěvníků města a zámku v součinnosti s cestovními kancelářemi, bylo by možné prostřednictvím cestovních kanceláří informovat turisty o zásadách chování v tomto krásném městě.

Obyvatelé do centra Českého Krumlova určitě patří, a doufáme, že se najde řešení, aby zde mohli nerušeně žít.